Home » Știință » O supernovă descoperită cu Telescopul Webb confirmă constanta lui Hubble

O supernovă descoperită cu Telescopul Webb confirmă constanta lui Hubble

O supernovă descoperită cu Telescopul Webb confirmă constanta lui Hubble
Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, B. Frye (University of Arizona), R. Windhorst (Arizona State University), S. Cohen (Arizona State University), J. D’Silva (University of Western Australia, Perth), A. Koekemoer (Space Telescope Science Institute), J. Summers (Arizona State University)
Publicat: 03.10.2024

Constanta Hubble, care indică rata de expansiune a Universului, este un subiect fierbinte de cercetare în rândul astronomilor.

Datele obținute de Telescopul Spațial James Webb (JWST) au oferit deja noi perspective, contribuind la confirmarea măsurătorilor realizate anterior de Telescopul Spațial Hubble al NASA. Acum, cercetătorii folosesc o metodă independentă pentru a îmbunătăți precizia acestei măsurători: supernove privite prin lentile gravitaționale.

Dr. Brenda Frye, de la Universitatea din Arizona (SUA), împreună cu o echipă internațională, conduce această cercetare în urma descoperirii de către telescopul Webb a trei puncte de lumină, care au fost ulterior identificate ca fiind supernova H0pe, un eveniment rar și important pentru a măsura constanta Hubble.

Constanta Hubble, măsurată cu ajutorul unei supernove

Supernova H0pe este o supernovă de tip Ia, un tip special de explozie stelară considerată o „unitate standard”, având o luminozitate intrinsecă cunoscută. Un aspect important este că lumina acestei supernove este afectată de fenomenul de lentilă gravitațională, cauzat de un roi de galaxii situat între noi și supernovă.

Lentila gravitațională a divizat lumina supernovei în trei imagini distincte, datorită diferitelor traiectorii pe care a călătorit lumina. Fiecare dintre aceste traiectorii are o lungime diferită, ceea ce a condus la capturarea supernovei în diferite stadii temporale ale exploziei, explică Phys.org.

Observațiile viitoare vor aduce o precizie și mai mare

Această lentilă gravitațională le permite astronomilor să calculeze cu o mai mare precizie valoarea constantei Hubble, H0. Supernova a fost numită SN H0pe deoarece oferă speranța unei înțelegeri mai bune a ratei de expansiune a Universului. Analizele echipei au relevat o valoare de 75,4 kilometri pe secundă pe megaparsec, cu o incertitudine de +8,1 sau -5,5 km/s/Mpc.

Aceasta este abia a doua măsurare a constantei Hubble utilizând metoda supernovelor privite prin lentile gravitaționale și prima dată când s-a folosit o „unitate standard”. Măsurarea este importantă deoarece coincide cu alte măsurători din Universul local, dar intră într-un ușor conflict cu valorile obținute din Universul timpuriu. Observațiile viitoare cu telescopul Webb vor reduce aceste incertitudini și vor permite o mai bună constrângere a constantei Hubble.

Vă recomandăm să citiți și:

Pas important pentru Telescopul Roman, anunță NASA

Misterul planetei pitice Ceres ar putea fi rezolvat, datorită unei nave spațiale ieșite din uz

Telescopul James Webb a descoperit sute de „mici puncte roșii” în Universul antic

Bule uriașe par să provină de la gaura neagră supermasivă a galaxiei noastre

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase